Filter
+ 31(0)73 - 6121855 bij vragen bel gerust
0

Waterontharder (ionisch)

Bekijk ons uitgebreide assortiment voor een waterontharder. Hiermee voorkom je kalkaanslag op bijvoorbeeld sanitair, huishoudelijke apparaten en in leidingen. Niet alleen zul je dit merken in bijvoorbeeld de badkamer, ook het drinkwater zal beter smaken. En vaak betekent het ook dat huishoudapparaten een langere levensduur hebben. Bij Saniheat.nl bieden we verschillende soorten waterontharders, zodat er altijd één aansluit bij jouw behoeften en gezinssamenstelling.

Wat is een waterontharder?

Een waterontharder is een machine met een filtersysteem voor het water. Het zorgt ervoor dat er geen kalkmoleculen in het water meer zitten. Dit klinkt erg simpel, maar het is toch nog wel ingewikkeld. Ook zijn er verschillende uitvoeringen verkrijgbaar, water kan namelijk op diverse manieren onthard worden. Een waterontharder maakt water 100% kalkvrij

Kalkaanslag door hard water

Kalk zit overal in het grondwater, al verschilt het per plaats in Nederland hoeveel van dit mineraal in het water zit. Opgedroogde kalkdeeltjes vormen een vaste substantie die kalkaanslag wordt genoemd. Kalk is zo lastig te verwijderen, omdat het een groot hechtend vermogen heeft. Wist je trouwens dat kalk de meest voorkomende oorzaak is waardoor elektrische apparaten slijten? Ook draagt het bij aan een hogere elektriciteitsrekening doordat kalk op verwarmingselementen een soort isolatielaag vormt.

Een waterontharder helpt om deze kalkaanslag te voorkomen!

Hoe werken waterontharders?

Er zijn diverse soorten waterontharders verkrijgbaar. Modellen die je vaak tegenkomt zijn:

  • Waterontharders die werken met magnetisme

  • Waterontharders die werken met zout (ionisch)

Graag vertellen we meer over de diverse manieren om water te ontharden.
 

Magnetische waterontharder

Deze modellen werken zoals de naam al doet vermoeden met een magneet. De antikalk magneet voorkomt dat calcium en magnesium zich aan elkaar kunnen binden. Dit magnetische veld voorkomt vervolgens kalkaanslag.

Aandachtspunten bij uitzoeken ontharder

Naast het kijken naar de manier waarop de ontharder het water filtert, zijn er nog meer punten die handig zijn om in gedachten te houden. Zo weet je zeker dat je het juiste product uitzoekt voor jouw leefsituatie.

Waterontharder met zout kopen

Een ionische waterontharder zorgt ervoor dat kalk zich aan kleine bolletjes kunsthars bindt, waardoor je van kalkvrij water kunt genieten. Echter, na verloop van tijd zullen de bolletjes verzadigd raken. Dit zorgt ervoor dat ze geen kalk meer aan zich kunnen binden. Hiervoor is het dus noodzakelijk om de bolletjes op zijn tijd te reinigen met een zoutoplossing. Er wordt wel eens gedacht dat het zout uit dit type waterontharders de kalk verwijdert, maar dat is dus niet zo. Het zout dient om de bolletjes die voor zacht water zorgen schon te maken.
 

Mechanische waterontharder versus elektronische waterontharder

Bij het uitzoeken van waterontharders kom je zowel mechanische als elektronische modellen tegen. Een mechanisch model werkt alleen op waterdruk en heeft geen elektriciteit nodig. Een elektronische waterontharder zul je wel op het elektriciteitsnet moeten aansluiten. Hij is echter makkelijk te bedienen en vaak beschik je over een tijdsschakelaar zodat hij alleen water ontharden gaat als je water wilt gebruiken. Ook kun je bij een elektronisch model vaak meer instellingen optimaliseren voor jouw situatie.
 

Cilinder: enkel of dubbel?

Er zijn waterontharders met een enkel en andere modellen met een dubbel cilinder. Het verschil? Als er één cilinder gebruikt wordt, kun je tijdens het reinigen van het systeem niet over kalkvrij water beschikken. Als je kiest voor een product met een dubbel cilinder, kun je ook zacht water uit de kraan drinken of met onthard water douchen terwijl de machine aan het werk is. Ook kan een dubbele ciliner een grotere hoeveelheid water filteren. Vooral voor huishoudens met meerdere personen en een hoog water verbruik is dit een aanrader.

Waarom kiezen voor het filteren van water?

Waarom zou je een waterontharder kopen voor in huis? Aangezien je met het blote oog geen verschil kunt zien tussen zacht en hard water, kun je je afvragen waarom je een waterontharder moet aanschaffen. Er zitten verschillende voordelen verbonden aan het gebruik van kalkvrij water. We zetten graag wat punten op een rij.

  • Huishoudelijke apparaten gaan vaak langer mee, omdat er kalkaanslag op de elementen wordt voorkomen. Denk hierbij aan een waterkoker, de Quooker of het koffiezetapparaat.
  • Dit zal ook invloed hebben op het energieverbruik, wat omlaag kan gaan.
  • Ook heb je geen vervelende kalkaanslag meer op bijvoorbeeld je servies of in de wasbak en gootsteen.
  • Mensen met een gevoelige huid of bijvoorbeeld droge huid zullen vaak minder klachten hebben, door zich met zacht water te douchen.
  • Kleding en ander textiel blijft vaak langer goed, doordat ze met water met minder kalk worden gewassen.
  • Je zult waarschijnlijk minder schoonmaakmiddelen gebruiken, aangezien er minder kalkaanslag is op bijvoorbeeld de douchecabine en de douchekop.

Besparen met ontharders

De aankoop van een waterontharder is vaak een flinke investering voor veel huishoudens. Echter, je zult merken dat de investering zichzelf snel terugverdient. Als je kijkt wat je per jaar kunt besparen (zowel op het gebied van wasmiddelen en de energierekening), kun je berekenen dat de investering normaal gesproken in een aantal jaar terugverdiend is. Ook speelt mee dat apparaten langer meegaan, waardoor je minder snel een nieuw huishoudelijkapparaat hoeft te kopen.

Waar worden waterontharders geplaatst?

Een ontharder kan op verschillende plekken in de woning worden geplaatst. Aangeraden wordt om hem zo dicht mogelijk bij de watermeter te plaatsen. Zo zorgt de waterontharder ervoor dat de hele woning van zacht water geniet. De meterkast is dus een veelvoorkomende plaats voor waterontharders. Ook zie je dat ze op zolder bij de ketel, in de bijkeuken of bijvoorbeeld in de kelder worden geplaatst.

Als je vragen hebt over de plaats van een dergelijk apparaat, voorzien we je graag van advies. Neem gerust contact op voor meer informatie.

Beste waterontharder kiezen

Wat het beste model is voor jouw woning is onder meer afhankelijk van het aantal personen waaruit het huishouden bestaat. Hoe meer mensen water gebruiken, hoe groter het model voor de nieuwe waterontharder zal zijn. Heb je vragen over wat de beste waterontharders zijn? Of kun je advies gebruiken voor het filteren van leidingwater in jouw woning? Neem dan gerust contact met ons op. De experts van Saniheat helpen je graag verder.