Filter
+ 31(0)73 - 6121855 bij vragen bel gerust
0

Kamerthermostaat en accessoires

Een thermostaat vloerverwarming regelt het vermogen van de vloerverwarming, dit maakt het makkelijk om energie en geld te besparen. De traditionele verwarmingskleppen die zich in de verdeler van de vloerverwarming bevinden kun je makkelijker bedienen en deze besparen geen energie, maar je kunt ze wel gemakkelijk bijwerken. Daarom is een slimme thermostaat een goed idee wanneer je vloerverwarming hebt. Je kunt uit diverse thermostaten kiezen wanneer je vloerverwarming hebt. Bekijk hier ons uitgebreide assortiment!

 

Thermostaat vloerverwarming

Vandaag nemen we het onderwerp: ‘’Thermostaat vloerverwarming’’ uitgebreid met je door!

De vele voordelen van vloerverwarming

Vloerverwarming kent vele voordelen.
  • Het is inbouw, anders dan radiatoren is een inbouw verwarming onzichtbaar. Je kunt je ruimte dus volledig gebruiken en inrichten zoals je wilt zonder dat jij je druk hoeft te maken over de verwarming.
  • Vloerverwarming kun je met een slimme thermostaat overigens erg makkelijk bedienen, het is efficiënter en je bespaart energie, als je het op de juiste manier reguleert tenminste.

Elektrische vloerverwarming: De feiten op een rijtje

Laten we bij het begin beginnen. Er zijn zoveel diverse mogelijkheden met elektrische verwarmingssystemen als vloerverwarming.

Laten we de feiten eerst eens even op een rijtje zetten
  • Thermostaat vloerverwarming kan de kamertemperatuur meten en regelen. Je hebt een programmeerbare thermostaat bij elektrische vloerverwarming nodig. Je kunt op die manier namelijk veel makkelijker te temperatuur reguleren en op die manier energie en dus ook geld besparen.
  • De analoge thermostaat is wanneer je technisch niet onderlegd bent wellicht niet de juiste optie. Dit is vaak een bedrade thermostaat, en deze werkt namelijk op een totaal andere manier dan de nieuwe thermostaat modellen. Deze kunnen geprogrammeerd worden naar individuele behoeften.
  • Er wordt dus duidelijk onderscheid gemaakt tussen verschillende thermostaten. Ze zijn lang niet allemaal hetzelfde. De nieuwe modellen thermostaat worden vaak als draadloze thermostaat omschreven. Deze thermostaat werkt vaak met slimme opties zoals veel software, apps, en dus ook bediening vanaf je devices.

Vragen die je jezelf moet stellen bij elektrische vloerverwarming thermostaten

Graag nemen we een aantal vragen met je door die je jezelf moet stellen alvorens je een vloerverwarming thermostaat gaat kopen. Je kunt hem gebruiken om de kamertemperatuur te regelen, maar de nieuwe opties zijn tot veel meer in staat. Ze kunnen voor talloze dingen worden ingesteld. Technologie is tegenwoordig heel geavanceerd en compatibel met vrijwel alles.
 

Hoeveel kost een draadloze thermostaat?

De prijs is afhankelijk van je wensen en deze kan variëren van tussen de 50 en 250 euro. Het hangt een beetje af van de warmtebron en haar constructie en de extra functies die je gaat kiezen.
 

Bedrade thermostaat

Wanneer je zo weinig mogelijk geld wilt uitgeven dan is een analoge thermostaat het meest geschikt. Om deze succesvol te plaatsen moet je alleen wel technisch onderlegd zijn, anders moet je het laten doen.

Het is niet zo dat een product als een analoge thermostaat niet goed genoeg is, maar waarom kiezen voor analoog wanneer er zo veel kansen liggen bij een slimme draadloze thermostaat? Het maakt je woning toekomstbestendig en je hebt er altijd profijt van!
 

Is vloerverwarming zonder thermostaat toegestaan?

Ten eerste, een thermostaat helpt om met je vloerverwarming energie te besparen. Dat is een van de vele voordelen. Soms komt het echter ook voor dat verhuurders van huizen geen thermostaat bijleveren. Omdat je een vloerverwarmingssysteem minder goed kunt regelen zonder thermostaat zullen er grotere kosten ontstaan omdat de vloertemperatuur niet goed gereguleerd wordt. Het is daarom wel aan te raden om altijd een thermostaat in huis te halen.

Het is beslist zinvol een thermostaat aan te schaffen om thuis de gewenste temperatuur te realiseren. Zeker wanneer er sprake is van meerdere groepen.
 

Verschil met radiatoren

Radiatoren hebben een knop aan de zijkant waarmee je kunt bepalen hoeveel water van de cv ketel afkomt en zo kun je de verwarming nog enigszins reguleren. Tegenwoordig wordt de slimme radiatorknop overigens veel gebruikt. Met vloerverwarming ligt dat net even anders. Met een thermostaat kun je een ingestelde temperatuur reguleren, daarnaast kun je met een slimme thermostaat de gewenste temperatuur regelen per zone. En je kunt voor elektrische vloerverwarming een programma toepassen waardoor je thermostaat de ingestelde temperatuur conditioneel regelt. Een temperatuursensor kan daar bijvoorbeeld bij helpen.
 

Waarom de digitale thermostaat de juiste optie is

De digitale thermostaat is de ideale regelaar voor het verwarmen van jouw huis via de vloer. De digitale thermostaat wordt in veel nieuwbouw woningen toegepast. Net als bij de analoge thermostaat en bij een radiator is het mogelijk om de gewenste temperatuur in te stellen. In tegenstelling tot de analoge producten kun je dit hier wel specifiek per graden regelen. De informatie wordt dan via de thermostaat richting een computer gestuurd, deze start vervolgens de vloerverwarming die daarna warm water door de leidingen vervoert voor het verwarmen van je huis.

Een digitale thermostaat heeft het vermogen om je hele woning gelijkmatig te verwarming en de ingestelde temperatuur te realiseren en vast te houden. Daarnaast zijn er ook extra programma’s waarmee je met je thermostaat nog doeltreffender energie kunt besparen. Het is overigens de modernste thermostaat van alle artikelen die nu op de markt zijn. Deze is draadloos en kan overal in de kamer worden geplaatst.

Daarnaast is het de perfect aanvulling op een smart home. Als je al eventuele smart-home devices hebt kan een digitale thermostaat hierin worden geïntegreerd. Op die manier breid je de mogelijkheden slim uit.

Vergelijken

Het is natuurlijk belangrijk wat voor jou werkt om je huis te verwarming. Waar moet je op letten als je op zoek gaat naar thermostaten als regelaar voor je vloerverwarming?
  • Type installatie
  • Functies
  • Temperatuursensor (vloersensor of ruimtesensor)
  • Instelbaar bereik aan temperatuur


Het type installatie

Er kan betreft het type installatie onderscheid gemaakt worden tussen een system-based of een standalone oplossing. De standalone komt overeen met een vrijstaande thermostaat, deze worden niet aan wanden bevestigd, althans dat hoeft niet. Deze optie is vooral beschikbaar voor draadloze thermostaten.

De meeste thermostaten voor je vloerverwarming worden echter wel aan de wand gemonteerd. Het kan dan gaan om een verzonken montage of een opbouw. Een verzonken montage is een onopvallende inbouw in de muur, een opbouw is een bevestiging aan de muur.
 

Functies

Zoals we net al benoemden, digitale thermostaten staan bekend om het gemak van het instellen van de temperatuur. Ze passen zich steeds aan naarmate de omgeving verandert. Daarnaast kunnen ze ook geprogrammeerd worden. Dit geeft de mogelijkheid om energie te besparen met slimme programma's. Zo kun je bijvoorbeeld van een nachtverlaging gebruik maken.

Door een nachtverlaging in te stellen wordt het vermogen ‘s nachts teruggeschroefd en door het afnemend vermogen bespaar je elektriciteit. Het is bijvoorbeeld niet nodig om de woonkamer op volle kracht te verwarmen als je hier ‘s nachts toch niet bent.
 

Temperatuursensor

De temperatuursensoren van een vloerverwarming zijn voor maximaal comfort erg belangrijk. Hier maakt men onderscheid tussen een ruimtesensor en een vloersensor. Ook zijn er combinaties van beide soorten sensoren.

Net als bij andere soorten systemen is het belangrijk om het onderscheid te maken tussen de temperatuur van de radiator en die van de kamer. De meeste fabrikanten zullen daarom geen thermostaten inbouwen, maar extern aansluiten.

Dat maakt ook dat een vloersensor dus optioneel is. Je kunt het met of zonder doen, of je kunt kiezen voor een combinatie van beiden. De informatie van een vloersensor zal vooral bij vloerverwarming nog wel een kunnen verschillen van de werkelijke kamertemperatuur.

Dus als deze aan je vloerverwarming gekoppeld is kan het soms even schakelen zijn en het is ook niet handig als je hele woning wordt aangestuurd door sensoren. Doe dit alleen in ruimtes waar het echt nodig is.
 

Temperatuurbereik

Het laatste criterium om eens goed naar te kijken is het temperatuurbereik. De meesten hebben een bereik tussen de 5 en de 35 graden Celcius. Er zijn tevens thermostaten die tussen de 0 en de 45 graden Celsius gaan. De kamertemperatuur ligt meestal tussen de 21 en 23 graden Celcius. Dit is tevens afhankelijk van de kamer waar je op dat moment bent. Een thermostaat moet een temperatuurbereik hebben dat bij jouw wensen past. Wil je minder uitgeven en heb je de verwarming nooit zo hoog? Dan kun je wellicht kiezen voor een iets kleiner bereik.

Vraag je om wat voor reden dan ook af en toe iets meer van je verwarming? Dan kun je het beste kiezen voor een hoger temperatuurbereik. Dan heb je altijd de optie om hem hoger te zetten als dat moet, en anders kun je gewoon energie besparen door hem lager te zetten.